Skip links

over mij

over mij

In 2002, tijdens mijn studententijd, volgde ik mijn eerste yogales. Ik was nieuwsgierig geworden na wat ik had gezien in een van de zalen van het sportcentrum. Een groep mensen, in stilte liggend op hun rug op een matje, ogen gesloten…. Een vreemde gewaarwording, zo tussen de aerobics en de fitness. Wat was dat? Yoga dus. Al oogde het voor mij nog wat vreemd, toch trok het me. En niet lang daarna was ik ook een van die mensen op zo’n matje.

Het was wel even wennen, alle houdingen waren nieuw… Maar het voelde goed, en het ontspannen gevoel achteraf was heerlijk.

Sindsdien is yoga een steeds groter onderdeel van mijn leven geworden. Het geeft me nieuwe inzichten, ontspanning, ruimte en kracht. Hoe lang je ook oefent, na elke geleerde les ligt er weer een nieuwe te wachten. En dat is prima. We hoeven niet perfect te zijn, we hoeven niet verlicht te zijn. Als we maar een beetje aardig voor elkaar zijn en voor onszelf.

Dat is mijn yogapad. En ik begeleid jou graag op het jouwe. Met mijn kennis en ervaring, met mijn aandacht en zorg. De reis is en blijft van jou. Maar ik kan je op weg helpen.

iedereen kan yoga – ja, jij ook!

Sinds 2015 geef ik les. Ik geef momenteel hatha yoga en yoga nidra.

Mijn motto is: ‘Als je kunt ademen, kun je ook yoga doen’. Dit is vooral een reactie op het wat scheve beeld dat is ontstaan over yoga. Dat je er lenig voor moet zijn, of slank. Dat het gaat om de strakke pakjes of acrobatische toeren. Of dat er überhaupt zoiets bestaat als wel of niet ‘goed zijn in yoga’.

Iedereen kan yoga. Het gaat er niet om hoe het eruit ziet, het gaat erom hoe het voelt en wat het doet. Vergeet de plaatjes van ‘hoe het zou moeten’. We passen de houdingen aan jou aan, in plaats van andersom.

In mijn lessen mag jij helemaal jezelf zijn en kan iedereen meedoen op de manier die bij zijn of haar lichaam en mogelijkheden past.
Geen spiegels, geen competitie, geen oordelen. Gewoon ervaren. Dat is yoga met Carolien.

Carolien van Zuilekom
Carolien van Zuilekom (1983)

opleidingen

Deze yogaopleiding gaf mij de basis voor het lesgeven en leerde mij vooral beter te voelen, in plaats van continu in mijn hoofd bezig te zijn. De focus lag op de kracht van zachtheid en kleine bewegingen. “Less is more“.

Om mijn anatomische kennis verder uit te breiden, volgde ik ook de yogaopleiding bij Samsara. Hier leerde ik veel over het menselijk lichaam en de variaties daarbinnen: ieder lichaam is anders (hoera!) en verdient daarom yoga-oefeningen die daar rekening mee houden.

Andere onderwerpen waar ik mij in verdiepte waren yoga & stress, pranayama, en rug- en schouderklachten.
Voor mijn scriptie onderzocht ik of hatha yoga kan bijdragen aan het verminderen van klachten van het prikkelbaredarmsyndroom (en ja, het werkt!).

andere opleidingen en cursussen

Hoe meer je weet, hoe groter het besef is van wat je allemaal niet weet… Ik volg regelmatig cursussen en bijscholingen op het gebied van yoga en andere vormen van bewustzijnsontwikkeling. Een greep hieruit:

  • diploma Holistisch Therapeut bij ZoMa (2021 tot 2023)
  • reiki master (2022), reiki II (2021) en reiki-initiatie (2007)
  • masterclass Yoga nidra & Trauma bij Rashna Tjikhoeri (2020)
  • cursus Yoga nidra bij Diana Aben (2019)
  • kinderyogaopleiding bij Helen Purperhart (2019)
  • zenmeditatie bij Zen.nl (2017/2018)
  • diverse meerdaagse boeddhistische stilteretraites (vipassana)
  • retraite Critical Alignment Yoga bij studio Dakina (2011)