Skip links

hatha yoga

hatha yoga

De vorm van yoga die wij in het westen van de wereld het beste kennen, is hatha yoga. Deze vorm van yoga ontstond toen Indiase yogameesters vanaf het eind van de 19e eeuw de yoga introduceerden in Amerika en later in Europa. Hatha yoga is gericht op het doen van lichamelijke houdingen. Het spirituele en meditatieve aspect uit de Indiase traditie is hierbij wat meer op de achtergrond geraakt. Maar in mijn lessen besteed ik aandacht aan het hele plaatje. Want dit maakt yoga tot yoga, en dat is zoveel meer dan lichaamsbeweging of sport.

Inmiddels is er ook veel wetenschappelijk onderzoek naar hatha yoga gedaan en dat bevestigt wat yoga-beoefenaars al lang weten: yoga heeft heel veel gezondheidsvoordelen en werkt zowel op het lichamelijke als geestelijke vlak. Vooral in ons drukke, jachtige leven, waarin het hoofd vaak veel meer in beweging is dan het lichaam, is het eigenlijk onmisbaar. Hatha yoga is het perfecte medicijn tegen stress, piekeren en een verkeerd belast of te weinig actief lijf.

oefeningen

Hatha yoga bestaat uit drie soorten oefeningen:

  • Houdingen (asana’s): uiteenlopende lichamelijke houdingen, die elk hun eigen effect hebben. Deze houdingen werken op lichamelijk vlak, maar ook mentaal en emotioneel. Ik geef je opties bij elke houding, zodat je kunt oefenen op een manier die bij jouw lichaam past.
  • Meditatie: meditatie is een krachtige techniek om de geest helder en ontspannen te maken. Je traint je concentratie, je vergroot je bewustzijn en leert jezelf beter kennen. De techniek is simpel, maar niet per se eenvoudig. Je zit stil en observeert wat er gebeurt in je lichaam en in je gedachten. Zonder oordeel. En na elke afleiding focus je weer op het hier-en-nu.
  • Ademhalingsoefeningen (pranayama): door ademhalingsoefeningen kun je je zenuwstelsel, je stemming en je energieniveau beïnvloeden. Ook zorgt het ervoor dat je beter en meer volledig ademt.

lesaanbod

  • Ik geef privélessen hatha yoga aan huis of op locatie.
  • Ook verzorg ik op aanvraag workshops voor bijvoorbeeld vrijgezellenfeesten of andere gelegenheid. Neem contact met mij op voor de mogelijkheden, ik denk graag met je mee hoe we er samen een geslaagde ervaring van kunnen maken!
  • Daarnaast ben ik beschikbaar voor het verzorgen van bedrijfsyoga: aangepaste hathayogalessen voor de werkende mens.

Tot slot geef ik groepslessen bij yogastudio’s Het Zentrum (Aadorp) en Bodywise (Enschede).

Meditatie