Skip links

Hou ervan en laat het gaan

Daar sta je dan te shinen met je gouden blaadjes, en nu, amper 2 weken later, ligt de helft alweer op de grond. Panta rhei: alles verandert, alles stroomt.

En nee, dat is niet altijd makkelijk. Maar het is niet anders. Fijne momenten gaan voorbij (vervelende gelukkig ook). Die mooie nieuwe jurk wordt op een dag een poetsdoek. En ben je vandaag gezond, dan word je morgen misschien wakker met een punthoofd. Of omgekeerd.

Betekent dit dat we het dan maar moeten opgeven? Als alle leuke dingen toch weer voorbij gaan, als we nergens echt grip op hebben, hoe hard we ook ons best doen?

Misschien kan de natuur ons hier een handje helpen. ‘Wees als een boom en laat de dode bladeren vallen’, schreef de Perzische dichter Rumi. Oftewel, ga mee met de stroom. Houd niet vast, duw niet weg. Doorleef alles wat je meemaakt. Geniet van de zon, huil in de regen, en geef je over aan het ritme van het leven. Want diezelfde ongrijpbare kracht zorgt ervoor dat er straks, als een wonder, weer de prachtigste bloesems aan die kale takken verschijnen.

Totdat het weer herfst wordt, natuurlijk ?

Leave a comment